Kadınların Yaptırması Gereken Taramalar
Her kadın düzenli egzersiz, stres yönetimi ve doğru yiyecekleri seçme gibi sağlıklı alışkanlıklar için zaman ayırmalıdır. Olası sorunları erken tespit edebilen rutin sağlık taramalarını planlamak bu alışkanlıklardan biridir.
Düzenli tarama hayatınızı kurtarabilir. Bir hastalığı erken tespit ettiğinizde komplikasyonları önleyebilir ve yaşam kalitenizi iyileştirebilirsiniz. Taramalarını zamanında yaptıran hastalar hayatlarının akışını değiştirebilirler. Hastaların çoğuna erken evrelerinde meme kanseri teşhisi konması ve meme koruyucu cerrahi uygulanması taramalar sayesinde mümkündür.
-
SMEAR Testi (PAP TEST, PAP SMEAR) - HPV Testi
21 yaşından 65 yaşına kadar her üç yılda bir Pap smear yaptırmanız gereklidir. Pap smear testi alırken vajinal kanalı genişletmek için bir spekulum kullanır, küçük bir fırça ile rahim ağzından hücreler alınır ve bu hücreleri rahim ağzı kanserine yol açabilecek değişiklikler açısından incelenir. 25 yaşında veya daha büyükseniz, testi rahim ağzı kanserine yol açabilen bir cinsel yolla bulaşan hastalık olan HPV taramasıyla birleştirirseniz her beş yılda bir testi yaptırabilirsiniz.
-
Meme Kanseri Taraması (Mamografi - Meme Ultrasonu)
Meme kanseri taraması için kullanılan mammogram yapılırken röntgen görüntülerinin elde eldilebilmesi için memeyi plakalar arasında sıkıştırılır ve rötgen görüntüleri çekilir. Yaşlandıkça meme kanseri riskinin arttığı ve sık taramadan kaynaklanan yanlış pozitiflerin yarardan çok zarar verebileceği göz önüne alındığında, bir kadının bunları ne zaman ve ne sıklıkta yaptırması gerektiği konusunda uzun zamandır tartışılmaktadır. Kılavuzlar 40 yaşından itibaren kadınların iki yılda bir mamografi çektirmesi gerektiğini önermektedir. Ancak Amerikan Kanser Derneği, kadınların 45 yaşında yıllık taramalara başlaması gerektiğini ve ardından 55 yaşında iki yılda bir mamograma geçebileceklerini önermektedir. Ailenizde hastalık öyküsü veya başka endişeleriniz varsa, yıllık tarama daha erken başlanabilmektedir.
-
Kemik Yoğunluğu Taraması
Kadınlar menopoza girdikten hemen sonra kemik yoğunluğu testi ile osteoporoz (kemik erimesi) taramasına başlamalıdır. Kırık veya düşük vücut ağırlığı gibi osteoporoz için risk faktörleri olanlar daha erken taranmalıdır. DEXA taraması adı verilen bu test için, düşük dozlu bir X-ray makinesi kemiklerinizin görüntülerini çekerken bir masanın üzerine uzanırsınız. Bu taramanın sıklığı kemik yoğunluğuna ve diğer risk faktörlerine bağlı olarak değişmektedir. Genel olarak 2 yılda bir önerilir.
-
Kan Basıncı Taraması
Amerikan Kalp Derneği (AHA), kan basıncınız ideal olan 120/80 milimetre cıvanın (mm Hg) altındaysa, 20 yaşından itibaren en az iki yılda bir kontrol ettirmeniz gerektiğini önerir. Genel olarak 40 yaş ve üstü yetişkinler, obezite gibi yüksek tansiyon riskine maruz kalanlar için yıllık bir tarama önerilmektedir.
-
Kolestrol Ölçümü
Kolesterol ölçümü kalp hastalığı veya felç geliştirme riskinizi değerlendirmek için kullanılan bir testtir. 20 yaşında veya daha büyükseniz, kolesterolünüzü en az beş yılda bir ölçtürülmesi önerilir. Toplam kolesterol seviyeleriniz ideal olarak desilitrede (mg/dl) 200 miligramdan az olmalıdır; 200 ile 239 mg/dl sınırda yüksek olarak tanımlanır. Kalp hastalığı veya felç riski altındaysanız mutlaka doktora başvurmalısınız.
-
Kan Şekeri Ölçümü
45 yaşından başlayarak, kadınlar diyabet (şeker hastalığı) veya prediyabet (gizli şeker hastalığı) olup olmadığını kontrol etmek için her üç yılda bir kan şekeri testi yaptırmalıdır. Normal testler için aralık değişebilir 100 mg/dl plazma glukoz değeri normalmolarak tanımlanır, ancak 100- 125 mg/dl arası açlık plazma glukoz testi değeri bozulmuş açlık glukozu olarak tanımlanırken; 126 mg/dl'den yüksek bir okumanın prediyabetik olabileceğinizi gösterdiğini tanımlar. 200mg/dl den fazla glukoz değeri ise diyabeti gösterir.
Obezite veya ailede diyabet öyküsü varsa veya özellikle risk altında olan bir ırk veya etnik kökene sahipseniz, daha erken başlamak ve daha sık tarama yaptırmak gerekebilir.
-
Kolon Kanseri Taraması
Kolon kanseri taraması 50 yaşında başlamalıdır. Alt kolonu incelemek için anüse ışıklı bir tüp ve kameranın yerleştirildiği sigmoidoskopi veya daha uzun bir tüpün tüm kolonu incelediği bir kolonoskopi önerilir. Bir problem bulunmadıkça veya kolon kanseri riskiniz yüksek değilse 5 yılda bir sigmoidoskopi, 10 yılda bir kolonoskopi tekrarlanır.
-
Vücut Kitle İndeksi
18 yaşından itibaren yetişkinlerin genellikle vücut kitle indeksi (BMI) hesaplanmasını gerekir. Obezite teknolojikleşen dünyanın en önemli sorunlarından biridir. Bu ölçümü ne sıklıkla yapması gerektiğine dair kesin yönergeler olmasa da, belli aralıklarla yapılmalıdır. BMI'niz, diyabet ve kalp hastalığı gibi ciddi sağlık sorunları riskinizi artıran bir durum olan obeziteye sahip olup olmadığınızı gösterir.
-
Cilt Muayenesi
Kadınlar her ay evde ciltlerini incelemelidir. Cilt kanserinin erken belirtileri olabilecek yeni benler veya mevcut benlerde değişiklik olup olmadığına bakmak için tüm vücudunuzdaki cildi dikkatlice inceleyin. Cilt kanseri için yüksek risk altındaysanız veya aile öyküsü varsa mutlaka doktora başvurunuz.
-
Diş Muayenesi
Diş sağlığı, ilk süt dişinin çıktığı andan itibaren önemlidir ve tüm yetişkin kadınların yılda iki kez diş muayenesine ihtiyacı vardır. Dişlerin temizlenmesini ve incelenmesini içeren düzenli diş muayeneleri ve röntgen ile çürük ve diğer problemlerin erken belirtileri tespit edilebilir.