Doç. Dr. Cihan Comba | Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi

SERVİKAL PREMALIGN LEZYONLAR (CIN) | SERVİKAL KANSER ÖNCÜSÜ LEZYONLAR

Rahim Ağzı Kanseri Öncüsü Lezyonlar (Servikal Displazi) Nedir?

Servikal displazi, rahim ağzınızın yüzeyinde anormal hücrelerin büyüdüğü bir durumdur. Tedavi olmadan, servikal displazi rahim ağzı kanserine yol açabilir. Erken teşhis ve tedavi ile bu anormal hücrelerin kanserli hale gelmesini önleyebilirsiniz.

Servikal displazi, rahim ağzınızın yüzeyinde anormal hücrelerin büyüdüğü kanser öncesi bir durumdur. Serviks, vajinanızın üst kısmına bağlı olan rahminizin alt kısmıdır. Halk arasında rahim ağzı olarak bilinir.  Servikal displazi için başka bir isim servikal intraepitelyal neoplazi veya CIN'dir. "İntraepitelyal", anormal hücrelerin rahim ağzının yüzeyinde (epitel dokusu) mevcut olduğu ve bu yüzey tabakasını geçmediği anlamına gelir. "Neoplazi" kelimesi anormal hücrelerin büyümesini ifade eder.

Servikal Displazi Neden Önemlidir?

"Kanser öncüsü" kelimesini duymak korkutucu olabilir, ancak servikal displazili çoğu insanın kansere yakalanmadığını hatırlamak önemlidir. Bir servikal displazi teşhisi almak, önerilen tedavileriniz yoksa serviks kanseri geliştirebileceğiniz anlamına gelmez - gelişeceğiniz anlamına da gelmez. Kanser oluşursa, gelişmesi yıllar alır ve sorunlu alanların bulunup ortadan kaldırılması için zaman tanır. Yani servikal displazinin tedavisinin yapılması hastaları kanser olmadan tedavi etmemize olanak sağlar.

Servikal Displazi Nasıl Tiplendirilir?

Serviksdeki ne kadar epitel dokusunun anormal hücrelere sahip olduğuna bağlı olarak hastalık şiddetini sınıflandırır. Servikal intraepitelyal neoplazi (CIN), birden üçe kadar bir ölçekte sınıflandırılır.

CIN 1

Epitel kalınlığının yaklaşık üçte birini etkileyen anormal hücreleri ifade eder.

CIN 2

Epitelin yaklaşık üçte biri ile üçte ikisini etkileyen anormal hücreleri ifade eder.

CIN 3

Epitelin üçte ikisinden fazlasını etkileyen anormal hücreleri ifade eder.

 

CIN 1 servikal displazi nadiren kansere dönüşür ve sıklıkla kendi kendine geçer. CIN 2 ve 3'ün kanseri önlemek için tedavi gerektirme olasılığı daha yüksektir.

Servikal Displazi Kimlerde Görülür?

Servikal displazi, cinsel olarak aktif olan kadınları ve serviksi olan transseksüel bireyleri etkiler. İnsan papilloma virüsü (HPV) ile enfekte olan serviksi olan kişilerde servikal displazi gelişebilir. HPV, en yaygın cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan biridir.

Servikal Displazi Ne Kadar Sık Görülür?

HPV (Human Papilloma Virus) pozitifliği oranı Türkiye’ de yapılan bir tarama çalışmasında %3.5 olarak bulunmuştur. 1 milyon kadının taramasının incelendiği bu çalışmada CIN1 708, CIN2 285, CIN3 436 ve kanser 85 hastada saptanmıştır.

Servikal Displazi Şikayetleri (Belirtileri) Nelerdir?

Servikal displazi genellikle hiç bir şikayete neden olmaz. Rutin bir Pap smear testi sırasında anormal hücreler bulduktan sonra ya da HPV testi pozitif çıkmışşa size servikal displazi teşhisi Rahim ağzından parça alınarak koyulabilir. Bazı kişilerde cinsel ilişkiden sonra düzensiz vajinal lekelenme veya lekelenme olabilir.

Servikal Displazinin Sebepleri Nelerdir?

Cinsel temas yoluyla yayılan bir virüs olan HPV ile enfekte olursanız servikal displazi olabilirsiniz. Çoğunlukla bağışıklık sisteminiz virüsü vucudunuzdan atacaktır. 200'den fazla HPV suşu mevcuttur. HPV-16 ve HPV-18 gibi bazı suşların üreme sisteminizi enfekte etme ve servikal displaziye neden olma olasılığı daha yüksektir.

Servikal Displazinin Risk Faktörleri Nelerdir?

  • Erken yaşta ilişkiye başlamak
  • Partner sayısının çok olması
  • Partnerin partner sayısının çok olması
  • Sigara kullanmak
  • Bagışıklık sisteminin zayıf olması, örneğin HIV enfeksiyonu, organ nakli nedeniyle immun
  • sistemi baskılayan ilaç kullananlar
  • Düzenli Pap test yaptırmayan kadınlar
  • HPV teşhisi konmuş kadınlar
  • HPV aşısı yaptırmamış kadınlar

Servikal Displazinin Risk Faktörleri

Servikal Displazinin Doğal Seyri Nasıldır?

Servikal displazi tanısı alan kadınlar servikal displazinin şiddetine göre aşağıda gösterilen oranlarda kalıcılık izlenir. CIN 1 tanısı alan hastaların yaklaşık %1’i, CIN2 tanılıların yaklaşık %5’i, CIN3 tanısı konulmuşların yaklaşık %12’si tedavisi yapılmazsa kansere ilerleyecektir.

 

  GERİLEME KALICILIK
CIN I %60 %40
CIN II %40 %40
CIN III %33 %56

 

  CIN III'e İlerleme
İnvaziv Kanser
CIN I %10 %1
CIN II %20 %5
CIN III   >%12

Servikal Displazi Tanısı Nasıl Konur?

Rutin bir Pap smear ve HPV testi sonucunda herhangibir anormallik varsa, bir sonraki adım serviksinizi incelemek için bir kolposkopi yapılmasıdır.

Doktor kolposkopide, serviks veya vajinal duvarlarınızdaki anormal hücreleri kontrol etmek için kolposkop adı verilen ışıklı bir alete bakar. Normal görülmeyen yerlerden biyopsiler alır. Bu biyopsiler laboratuvarda incelenir.

Servikal Displazi Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi, servikal displazinizin şiddeti, yaş, sağlık ve tedavi tercihleri gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Servikal displaziyi tedavi etme prosedürleri gelecekteki gebelikleri etkileyebilir. Hamileyseniz veya gelecekte hamile kalmayı planlıyorsanız, size sunulan tedaviler hakkında doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.

Takip: CIN 1 olarak sınıflandırılan düşük dereceli servikal displazi ile muhtemelen tedaviye ihtiyacınız olmayacaktır. Fakat son yıllarda çıkan ve bağışıklığı güçlendiren bazı ajanlar (silikon dioksit (SiO₂) partikülleri ve sitrik asit ile selenyum eşleniği (sodyum selenit))kullanılabilir.

Anormal hücrelerin çıkarılması veya yok edilmesi: Servikal displaziniz daha şiddetliyse (CIN 1 veya CIN 2), sağlık uzmanınız kanserli hale gelebilecek veya onları yok edebilecek anormal hücreleri çıkarabilir.

Bu prosedürler şunları içerebilir:

Loop elektrocerrahi eksizyon prosedürü (LEEP), dokuyu çıkarmak için küçük, elektrik yüklü bir tel halka kullanır. LEEP, daha fazla analiz için doku örneklerini de çıkarabilir. İnsanların yaklaşık %1 ila %2'si prosedürü takiben gecikmeli kanama veya serviksin daralması (darlık) gibi komplikasyonlar yaşayabilir.

Soğuk bıçak konisi biyopsisi (konizasyon), anormal hücreleri içeren koni şeklindeki bir doku parçasının çıkarılmasını içerir. Daha ciddi vakalar için kullanılır. Konizasyon, daha ileri testler için bir doku örneği sağlayabilir. Servikal stenoz ve postoperatif kanama dahil olmak üzere biraz daha yüksek komplikasyon riski vardır.

Histerektomi, Rahim alınması ameliyatıdır. Servikal displazinin devam ettiği veya diğer prosedürlerden sonra düzelmediği durumlarda histerektomi bir seçenek olabilir.


Jinekolojik Onkoloji

Doç. Dr. Cihan Comba
İletişim Bilgileri

Ulaşım

İstanbul Aydın Üniversitesi
Florya Medical Park Hastanesi
Beşyol, Florya, Akasya Sk. No:4 D:1
34295, Küçükçekmece / İstanbul

Takip Edeyim

instagram Linkedin Youtube

Please publish modules in offcanvas position.