Jinekolog Onkolog Kimdir, Ne İş Yapar?
Jinekolog onkolog, kadın üreme yolu kanserlerini tedavi etme konusunda uzmanlaşmış bir doktordur. Jinekolog onkologlar önce kadın doğum uzmanı/jinekolog olarak eğitim alırlar ve daha sonra jinekolojik kanserlerin tüm etkili tedavi biçimlerinin (cerrahi, radyasyon, kemoterapi ve deneysel tedaviler) yanı sıra kanserlerin moleküler, biyolojik ve patoloji konusunda üç yıl daha uzmanlık eğitimi alarak Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi doktoru olurlar.
Jinekolog onkologlar, jinekolojik kanserlerin yanı sıra karmaşık jinekolojik durumların yönetimi ve tedavisinde de eğitimini tamamlamıştır. Jinekolog onkologlar genellikle jinekolojik kanserlerin cerrahi yönetiminde ve zor pelvik ameliyatlarda uzmanlıkları ile bilinirler. Bazı merkezlerde kemoterapi verebilirler, hastaları klinik çalışmalara yönlendirebilir, ve cerrahi prosedürler uygulayabilirler. Ayrıca rahim miyomları, şiddetli endometriozis ve karmaşık yumurtalık kistleri gibi kanserli olmayan jinekolojik durumlarla da ilgilenebilirler.
Jinekolog Onkolog İle Kadın Doğum Uzmanı Arasındaki Farklar Nelerdir?
Jinekolog onkolog ülkemizde 3 yıl daha eğitim alarak jinekolojik onkoloji cerrahisi uzmanı olmaktadır. Birincil kadın bakım doktoru, bir kadının sağlığını en iyi durumda tutmak için önemlidir. Jinekoloji odaklı ancak farklı uzmanlıklara sahip iki doktor arasındaki farkı bilmek, kadınların belirli koşullar için kime gideceklerini öğrenmelerine yardımcı olabilir.
Kadın Doğum Uzmanları Hangi Konularla İlgilenir?
Kadın doğum uzmanı/jinekolog, aşağıdakilerin tıbbi ve cerrahi yönetiminde uzmanlaşmış doktordur:
- Üreme sistemi bozuklukları
- Doğum
- Gebelik
- Önleyici bakım
- Cinsel yolla bulaşan hastalıkların tespiti
- Aile Planlaması
- Doğum öncesi bakım
- Pap testi taramaları
Jinekolog Onkolog Hangi Kanserleri Tedavi Eder?
Jinekolog onkolog, kadın üreme kanserlerinin tedavisi ve teşhisinde uzmanlığa sahiptir aynı zamanda bir kadın doğum uzmanıdır. Tedavisini üstlendiği kanserler şunlardır:
- Rahim iç zar (endometrium) kanseri
- Serviks, rahim ağzı kanseri
- Yumurtalık (over) kanseri
- Vajina kanseri
- Vulva kanseri
- Tuba ve periton kanseri
- Uterusun mezenkimal tümörleri (sarkomlar)
- Trofoblastik hastalık: Bir kadının rahminde anormal büyüme gösteren gebelikle ilişkili nadir tümörler.
Jinekolog onkologlar, onları diğer cerrahi onkologlardan ayıran multidisipliner bakım sağlama yeteneğine sahiptir.
Jinekolog Onkoloğa Ne İçin Başvurmalıyım?
Bir jinekolog onkoloğa sevk edildiyseniz, bunun nedeni büyük olasılıkla doktorunuzun yumurtalık kanseri olabileceğinizden şüphelenmesi veya kadın üreme organlarıyla ilgili bir kanser tanısı koyması ile alakalıdır. Jinekolog onkolog bir tedavi planı geliştirmek için sizinle konusacak muayene ve gerekli tetkiklerden sonra ilerideki adımları size anlatacaktır. Hastalıkla ilgili durumu görüşmek üzere gerekirse ameliyat öncesi yada sonrası size onkoloji konseyine çıkaracak ve en iyi tedaviyi almanızı sağlayacaktır. Kadın üreme organları kanserlerinde özellikle yumurtalık kanserinde ilk ameliyat için bir jinekolojik onkolog tarafından tedavi edilmenin önemi çok büyüktür. Çok sayıda tıbbi araştırmaya göre, bir jinekolojik onkolog tarafından yönetilen, ameliyat edilen ve tedavi edilen kadınlar için önemli hayatta kalma avantajları vardır. Yani jinekolog onkolog tarafından ameliyat edilen hastalar daha fazla yaşarlar.
Jinekolog onkologların ameliyat sırasında yumurtalık tümörlerini tamamen çıkarma olasılığı beş kat daha fazladır. Yumurtalık kanseri hastalarının yüzde sekseni, tümörün tam çıkarılamaması nedeniyle çabuk tekrarlar. Bu oran jinekolog onkolog tarafından ameliyat edilen hastalarda daha azdır. Tekrarlayacaksa da tekrarlama süresi daha uzundur.
Yumurtalık kanseri olan kadınlar için hayatta kalma oranı ve sonuçları, jinekolog onkologlar tarafından ameliyat edilmekle büyük ölçüde iyileşir.