ENDOMETRİOZİS NEDİR?
Endometriozis, rahminizin iç katmanını oluşturan dokuya benzer dokunun rahim boşluğunuzun dışında büyüdüğü bir hastalıktır. Rahmin iç katmanına endometriyum denir.
Endometriozis, yumurtalıklarınızda, bağırsağınızda ve pelvisinizi kaplayan dokularda endometriyal benzeri doku büyüdüğünde oluşur. Endometriyal dokunun pelvik bölgenizin ötesine yayılması alışılmadık bir durumdur, ancak imkansız değildir. Rahminizin dışında büyüyen endometriyal doku, endometriyal implant olarak bilinir.
Adet döngünüzün hormonal değişiklikleri, yanlış yerleştirilmiş endometriyal dokuyu etkileyerek bölgenin iltihaplanmasına ve ağrılı olmasına neden olur. Bu, dokunun büyüyeceği, kalınlaşacağı ve parçalanacağı anlamına gelir. Zamanla, parçalanan dokunun gidecek yeri kalmaz ve pelvisinizde sıkışıp kalır.
Şu şikayetleriniz olabilir:
- Rahatsızlık hissi
- Skar (yara) şekline benzer dokular
- Dokunun pelvik organlarınızı birbirine bağladığı yapışıklıklar
- Adetleriniz sırasında şiddetli ağrı
- Doğurganlık sorunları
Endometriozis, kadınların yüzde 10'unu etkileyen yaygın bir jinekolojik durumdur. Bu rahatsızlığınız varsa yalnız değilsiniz.
Endometriozis Belirtileri Nelerdir?
Endometriozis belirtileri değişir. Bazı kadınlar hafif semptomlar yaşarken, diğerleri orta ila şiddetli semptomlara sahip olabilir. Ağrınızın şiddeti, durumun derecesini veya aşamasını göstermez. Hastalığın hafif bir formuna sahip olabilirsiniz, ancak ıstırap verici bir ağrı yaşayabilirsiniz. Şiddetli bir forma sahip olmak ve çok az rahatsızlık duymak da mümkündür.
- Pelvik ağrı, endometriozisin en sık görülen semptomudur. Aşağıdaki belirtilere de sahip olabilirsiniz:
- Ağrılı adet dönemleri
- Adet öncesi ve sırasında alt karında ağrı
- Adet zamanı öncesi- sonrası bir veya iki hafta kramplar
- Ağır adet kanaması veya dönemler arasında kanama
- Kısırlık
- Cinsel ilişki sonrası ağrı
- Bağırsak hareketlerinde rahatsızlık
- Adet döngünüz sırasında herhangi bir zamanda ortaya çıkabilecek bel ağrısı
Ayrıca hiçbir belirtiniz olmayabilir. Jinekologunuzun değişiklikleri izlemesini sağlayacak düzenli jinekolojik muayene yaptırmanız önemlidir. Bu, özellikle iki veya daha fazla semptomunuz varsa gereklidir.