ENDOMETRİOZİS TANISI
Endometriozisin Evresi Var mıdır?
Endometriozisin dört aşaması vardır. Aşağıdakilerden herhangi biri olabilir:
- Minimal
- Hafif
- Orta
- Şiddetli
Bozukluğun evresini farklı faktörler belirler. Bu faktörler endometriyal implantların yerini, sayısını, boyutunu ve derinliğini içerebilir.
Endometriozis Evre 1: Minimum
Minimal endometrioziste, yumurtalığınızda küçük lezyonlar veya yaralar ve sığ endometrial implantlar vardır. Pelvik boşluğunuzun içinde veya çevresinde iltihaplanma da olabilir.
Endometriozis Evre 2: Hafif
Hafif endometriozis, bir yumurtalık ve pelvik zar üzerindeki hafif lezyonları ve sığ implantları içerir.
Endometriozis Evre 3: Orta
Orta derecede endometriozis, yumurtalık ve pelvik zar derin implantlar içerir. Daha fazla lezyon da olabilir.
Endometriozis Evre 4: Şiddetli
Endometriozisin en şiddetli aşaması, pelvik zar ve yumurtalıklar üzerinde derin implantlar içerir. Fallop tüplerinizde ve bağırsaklarınızda da lezyonlar olabilir.
Endometriozis Nasıl Teşhis Edilir?
Endometriozis semptomları, yumurtalık kistleri ve pelvik inflamatuar hastalık gibi diğer durumların semptomlarına benzer olabilir. Ağrınızı tedavi etmek doğru bir teşhis gerektirir.
Doktorunuz aşağıdaki testlerden bir veya daha fazlasını yapacaktır:
Ayrıntılı geçmiş
Doktorunuz semptomlarınızı ve kişisel veya aile endometriozis geçmişinizi not edecektir. Uzun süreli bir bozukluğun başka belirtileri olup olmadığını belirlemek için genel bir sağlık değerlendirmesi de yapılabilir.
Muayene
Pelvik muayene sırasında doktorunuz rahmin arkasındaki kist veya yara izi için karnınızı manuel olarak hissedecektir.
Ultrason
Doktorunuz transvajinal ultrason veya abdominal ultrason kullanabilir. Transvajinal ultrasonda vajinanıza bir prob (dönüştürücü) yerleştirilir.
Her iki ultrason türü de üreme organlarınızın görüntülerini sağlar. Doktorunuzun endometriozis ile ilişkili kistleri tanımlamasına yardımcı olabilirler, ancak hastalığı ekarte etmede etkili değildirler.
Laparoskopi
Endometriozisi tanımlamanın tek kesin yöntemi, onu doğrudan görmektir. Bu, laparoskopi olarak bilinen küçük bir cerrahi prosedürle yapılır. Tanı konulduktan sonra doku aynı prosedürde çıkarılabilir.