Doç. Dr. Cihan Comba | Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi

ENDOMETRİOZİS KOMPLİKASYONLARI (ETKİLERİ) NELERDİR?

Doğurganlıkla ilgili sorunların olması endometriozisin ciddi bir komplikasyonudur. Daha hafif formları olan kadınlar, bir bebeği terme kadar gebe bırakabilir ve taşıyabilir. Mayo Clinic verilerine göre endometriozisli kadınların yaklaşık yüzde 30-40'ı hamile kalmakta zorlanıyor.

İlaçlar doğurganlığı iyileştirmez. Bazı kadınlar, endometriyal doku cerrahi olarak çıkarıldıktan sonra gebe kalabilmiştir. Bu sizin durumunuzda işe yaramazsa, bebek sahibi olma şansınızı artırmaya yardımcı olması için doğurganlık tedavilerini veya tüp bebek tedavisini düşünebilirsiniz.

Endometriozis teşhisi konduysa ve çocuk istiyorsanız, daha sonra çocuk sahibi olmayı düşünebilirsiniz. Belirtileriniz zamanla kötüleşebilir ve bu da kendi başınıza hamile kalmanızı zorlaştırabilir. Hamilelik öncesinde ve sırasında doktorunuz tarafından değerlendirilmeniz gerekecektir. Seçeneklerinizi anlamak için doktorunuzla konuşun.

Doğurganlık bir endişe olmasa bile, kronik ağrıyı yönetmek zor olabilir. Depresyon, kaygı ve diğer zihinsel sorunlar nadir değildir. Bu yan etkilerle başa çıkmanın yolları hakkında doktorunuzla konuşun. Bir destek grubuna katılmak da yardımcı olabilir.

 

Endometriozis Risk Faktörleri

Johns Hopkins Medicine verilerine göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde 25-40 yaş arasındaki çocuk doğuran kadınların yaklaşık yüzde 2 ila 10'unda endometriozis var. Genellikle adet döngüsünün başlamasından yıllar sonra gelişir. Bu durum acı verici olabilir ancak risk faktörlerini anlamak, bu duruma duyarlı olup olmadığınızı ve doktorunuzla ne zaman konuşmanız gerektiğini belirlemenize yardımcı olabilir.

1. Yaş

Her yaştan kadın endometriozis riski altındadır. Genellikle 25 ila 40 yaş arasındaki kadınları etkiler, ancak semptomlar ergenlik döneminde başlayabilir.

2. Aile öyküsü

Endometriozisi olan bir aile üyeniz varsa doktorunuzla konuşun. Hastalığı geliştirme riskiniz daha yüksek olabilir.

3. Hamilelik geçmişi

Hamilelik, endometriozis semptomlarını geçici olarak azaltabilir. Çocuk sahibi olmayan kadınlar, bozukluğu geliştirme riski daha yüksektir. Bununla birlikte, çocuk sahibi olan kadınlarda endometriozis hala ortaya çıkabilir. Bu, hormonların durumun gelişimini ve ilerlemesini etkilediği anlayışını destekler.

4. Adet tarihi

Adet döneminizle ilgili sorunlarınız varsa doktorunuzla konuşun. Bu sorunlar, daha kısa döngüler, daha ağır ve daha uzun dönemler veya genç yaşta başlayan menstrüasyon içerebilir. Bu faktörler sizi daha yüksek risk altına sokabilir.

 

Endometriozis Prognozu (Gidişatı)

Endometriozis tedavisi olmayan kronik bir durumdur. Buna neyin sebep olduğunu henüz çözülememiştir.

Ancak bu, durumun günlük yaşamınızı etkilemesi gerektiği anlamına gelmez. İlaçlar, hormon tedavisi ve ameliyat gibi ağrı ve doğurganlık sorunlarını yönetmek için etkili tedaviler mevcuttur. Endometriozis semptomları genellikle menopozdan sonra düzelir.


Endometriozis

Doç. Dr. Cihan Comba
İletişim Bilgileri

Ulaşım

İstanbul Aydın Üniversitesi
Florya Medical Park Hastanesi
Beşyol, Florya, Akasya Sk. No:4 D:1
34295, Küçükçekmece / İstanbul

Takip Edeyim

instagram Linkedin Youtube

Please publish modules in offcanvas position.