HİSTEROSKOPİ NEDİR?
Histeroskopi Rahim içinin değerlendirilmesini sağlayan ve bazı durumlarda tedavi olanağı sunan kameralı ameliyat sistemidir.
Histeroskopi Nasıl Yapılır?
Histeroskopi muayenehane şartlarında yapılabileceği gibi ameliyathanede de yapılabilir. Muayenehanede yapılan histeroskopide Rahim iç kısmının değerlendirilmesi, Rahim içi araç çıkartılması ve küçük poliplerin alınması gibi sınırlı işlemler yapılabilirken ameliyathanede operatif histeroskopi denilen tedavi işlemlerininde yapılabildiği ameliyat yapılabilir.
Histeroskopi İle Hangi Hastalıklar Tedavi Edilebilir?
Histeroskopi ile rahim içideğerlendirilir. Rahim iç hacmi normal mi? iki tubal açıklık var mı normal mi? rahimde yapısal bir bozukluk var mı? (rahim içi septum (duvar), çift rahim, çift rahim ağzı….vb) öncelikle bu soruların cevapları aranır. Sonrasında rahim içinde normalde olmaması geren polip, rahim iç duvarına doğru büyümüş miyom gibi oluşumlar varsa alınabilir. Rahim içinde bulunan ipi görülmeyen rahim içi araçlar çıkartılabilir. Rahimde bulunan perde, şekil bozukluğu histeroskopi yardımıyla düzeltilebilir.
Histeroskopi Sonrası Ağrı Olur mu?
Histeroskopi işlemi sonrası çok az ağrı olur. Ağrı kesicilerle ağrılar control altına alınabilir.
Histeroskopi Sonrası Hastanede Kaç Gün Yatarım?
Histeroskopi sonrası herhangi bir anormal durum yaşanmamışsa aynı gün yada bir gün sonra taburculuk olabilmektedir.
Histeroskopinin Yan Etkileri Nelerdir?
Histeroskopi bir operasyondur. Genellikle 1, 2 saat sürer ve her ameliyatta olduğu gibi komplikasyonları vardır. Kanama, enfeksiyon, işlem sırasında rahmin delinmesi gibi komplikasyonlar görülebilir. Çok çok nadirde olsa kanama yada enfeksiyona ikincil rahim alınması gerekebilir. Rahim iç zarı yapışıklıları olabilir. Buna bağlı olarak gebe kalma problemleri oluşabilir.