Doç. Dr. Cihan Comba | Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi

GESTASYONEL TROFOBLASTİK HASTALIKLAR

Mol Gebelik (Üzüm Gebeliği) Nedir?

Molar gebelik, yumurta ve spermin döllenme sırasında yanlış birleştiğimesi ve sağlıklı bir plasenta yerine normal olmayan plasenta oluşması ile meydana gelir. Tümör veya köstebek gelişmekte olan bir embriyoyu destekleyemez ve gebelik sona erer. Ayrıca hidatidiform mol olarak da adlandırılır.

Molar gebelikler, bir tür gestasyonel trofoblastik hastalık türüdür. Molar gebelikte, rahimde bir tümör büyür. Tümör, üzüm salkımlarına benzeyen içi sıvı dolu kistler olarak oluşur. Dolayısıyla halk arasında üzüm gebeliği olarakta bilinir.

 

Kimler Molar Gebelik İçin Risklidir?

Molar gebelikler çok nadir olmakla birlikte, herkes molar gebelik yaşayabilir. Aşağıdaki durumlarda molar gebelik yaşama olasılığınız daha yüksektir:

  • 20 yaşından küçükler
  • 40 yaşın üzerinde olanlar
  • Molar gebelik öyküsü olanlar
  • İki veya daha fazla düşük yapanlar daha yüksek molar gebelik riskine sahiptir.

 

Molar Gebelik Sıklığı Nedir?

Tüm gebeliklerin 1000 de biri kadardır.

 

Molar Gebeliklerin Tipleri Var mıdır?

Molar gebelikler iki kategoriye ayrılır: tam ve kısmi molar gebelik olmak üzere.

Tam molar gebeliklerde plasentayı oluşturan doku anormaldir ve embriyo (bebek) oluşmaz. Molar gebelik plasentası hala normal gebelikler sırasında sağlıklı plasentalar tarafından yapılan gebelik hormonu HCG'yi üretir. HCG seviyeleri normal gebeliklerde olduğundan çok daha yüksek seviyelerdedir.

Kısmi molar gebelikte anormal bir plasenta ile birlikte embriyoda vardır. Bu durumlarda, embriyonun ciddi doğum kusurları vardır.

 

Molar Gebelik Neden Olur?

Molar gebelikler, bir yumurtanın bir sperm tarafından döllenmesi sırasında spesifik genetik hatalar meydana geldiğinde ortaya çıkar.

Sağlıklı bir hamilelikte, büyüyen embriyoyu beslemek için bir plasenta oluşur. Molar gebelikte plasenta yerine rahim içinde bir tümör oluşur. Gelişmekte olan bir embriyo, molar gebelikte neredeyse hiçbir zaman yer almaz.

Bazen, düşük, başarılı bir hamilelik veya dış gebelikten sonra hücreler uterusta kaldığında molar gebelikler gelişir. Dış gebelikte, döllenmiş bir yumurta rahmin dışına yerleşir.

 

Molar Gebelikte Hangi Şikayetler Olur?

Molar gebeliğin en yaygın belirtileri şunlardır:

  • Gebeliğin ilk üç ayında vajinal kanama
  • Şiddetli mide bulantısı ve kusma.
  • Preeklampsi (aşırı yüksek tansiyon)
  • Yüksek HCG seviyeleri
  • Sağlıklı bir hamilelikten çok daha hızlı meydana gelen karın boyutundaki artışlar
  • Kalp atışı veya fetal hareket olmaması
  • Vajinadan çıkan üzüm benzeri Kistler

 

Molar Gebelik Tanısı Nasıl Konur?

Ultrason molar gebelik teşhisini koymak için sıklıkla kullanılır. Ultrason, ses dalgalarını kullanarak organları gösteren teknolojidir. HCG seviyeleri de tanıda önemlidir. Kesin tanı mol gebeliğin boşaltılıp materyalin patolojiye gönderilmesi ile konur.

 

Molar Gebeliğin Tedavisi Var mı?

Molar gebeliklerin çoğu kendiliğinden sona erer.

Bazı kadınlar molar gebeliği sonlandırmak için tedaviye ihtiyaç duyar. Tedavi, tüm anormal dokuları uterustan çıkarmak için dilatasyon ve kürtaj (dokuyu çıkarmak için bir aletin kullanılması) içerir.

Nadir durumlarda, molar gebeliği tedavi etmek için histerektomi (Rahim alınması ameliyatı) gerekir. Nadiren bu işleme ilaç tedavisi eklenir.

 

Molar Gebeliğe Bağlı Farklı Sağlık Sorunları Oluşabilir mi?

Nadiren, molar gebeliğin bir kısmı, gebeliğin kendiliğinden sona ermesinden veya tedaviden sonra uterusta kalır. Bu durumlarda kalıcı gestasyonel trofoblastik hastalık gelişebilir.

Kalıcı gestasyonel trofoblastik hastalık, mol gebeliği tedavi etmek için yapılan ilk ameliyatın durumu iyileştirmediği anlamına gelir. Bu olduğunda, anormal hücreler rahim çevresindeki kas tabakasına doğru büyür. Kas tabakasına doğru büyüyen bu hücreler, invaziv mol gebelik olarak adlandırılır. İnvaziv mol gebelik, molar gebelikten sonra 5 kadından 1'inden daha azında oluşur.

Nadir durumlarda, kalıcı gestasyonel trofoblastik hastalık, koryokarsinom adı verilen bir kanser türüne neden olur. Koryokarsinom rahim içinde oluşur ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Koryokarsinom insanda görülebilecek en saldırgan tümörlerden biridir. Fakat kemoterapiye de çok iyi yanıt verirler. Özellikle akciğerlere, karaciğere, beyine yayılabilirler. Koryokarsinom yayıldıysa, kemoterapi gibi kanser tedavileri gerektirir.

Molar gebeliğin diğer potansiyel komplikasyonları şunlardır:

  1. Kanın enfeksiyonu (sepsis)
  2. Rahim enfeksiyonu
  3. Preeklampsi (çok yüksek tansiyon)
  4. Şok (çok düşük tansiyon)

Molar Gebelikten Korunulabilir mi?

Molar gebeliği önlemenin bir yolu yoktur. Daha önce bir molar gebeliğiniz varsa, ilk molar gebeliğinizden sonraki bir yıl boyunca başka bir gebelikten kaçınarak komplikasyon olasılığınızı azaltabilirsiniz. Doktorunuz rahminizde molar gebelik izi kalmadığından emin olmak için bir yıla kadar ayda bir HCG seviyenizi izleyecektir.

 

Molar Gebelik Geçirenlerde Uzun Dönem Etkiler Olur mu?

  • Mol gebelik tedavisi gören kadınların çoğunda başka komplikasyon görülmez.
  • Kadınlar genellikle molar gebelikten sonra sağlıklı gebeliklere devam edebilirler. Mol gebelikten sonra düşük yapma riski artmaz.

Jinekolojik Onkoloji

Doç. Dr. Cihan Comba
İletişim Bilgileri

Ulaşım

İstanbul Aydın Üniversitesi
Florya Medical Park Hastanesi
Beşyol, Florya, Akasya Sk. No:4 D:1
34295, Küçükçekmece / İstanbul

Takip Edeyim

instagram Linkedin Youtube

Please publish modules in offcanvas position.